Herstel gras winter
Na het strenge of koude winter is het gras vaak niet meer van topconditie. Het heeft een gele kleur of zelfs kale plekken. Daarbij is de kans op grasziektes zoals sneeuwschimmel of roest groter op het einde van de winterperiode. Hoewel het gras er misschien niet meer uitziet, is schade na de winter wel gemakkelijk te herstellen. Hoe het gras er weer tiptop uit kan zien voor in het voorjaar, vertellen wij graag!
Veelvoorkomende grasziektes winter
Er zijn een aantal grasziektes die sneller komen opzetten in of na de winterperiode. Een veelvoorkomende grasziekte is sneeuwschimmel. Deze schimmelsoort komt veelal voor bij temperaturen tussen de 0 en 8 graden. Vooral de luchtvochtigheid, natte periodes of liggend sneeuw op het gras veroorzaken sneeuwschimmel. Andere grasziektes die voornamelijk in de winter opzetten, zijn bruin vlekkenroest en voetrot. Het is belangrijk om de grasziektes zo snel mogelijk te verhelpen en de aangetaste stukken bij te zaaien of te leggen.
Kalk strooien in de winter
Éen van de succesfactoren van een groene en gezonde grasmat na de winter, is het op tijd strooien van kalkorrels. Kalk zorgt voor een betere zuurgraad(pH-waarde) van de bodem en haalt de diepgroene kleur naar boven. Het is belangrijk om jaarlijkse in de wintermaanden uw gazon te voorzien van de juiste hoeveelheid kalk. Uw gazon wordt hierdoor steviger en bereidt zich voor op het nieuwe seizoen. Naast kalk kunt u in maart weer beginnen met bemesten. Hierdoor verdwijnt de gele kleur en sterkt het gras aan voor heet aankomend seizoen.
Ondergrond beluchten en gras verticuteren
Heeft u gazon toch wel veel geleden in de winterperiode? Dan kunt u in maart of begin april het gras verticuteren en/of de ondergrond beluchten. Door het gras tijdig te verticuteren haalt die als het ware de ‘schade’ van de winterperiode uit de grasmat. Het gras krijgt door het verticuteren weer meer zuurstof en neemt de voeding- en meststoffen beter op. Daarnaast is het belangrijk om de bodem te beluchten. Dit voor een juiste bodemstructuur: 50% zwarte aarde, 25% lucht en 25% water.