Rooddraad
Rooddraad is een grasziekte die te herkennen is aan rode draden op het grasblad. Deze grasziekte is eigenlijk een teken dat het gazon een tekort heeft aan stikstof en komt voornamelijk voor tijdens natte en broeierige periodes. Rooddraad in het gazon kan ervoor zorgen dat het gras tijdelijk stopt met groeien. Erg vervelend, maar gelukkig is het gemakkelijk en eenvoudig te herstellen.
Oorzaak rooddraad gazon
Rooddraad valt onder een schimmelziekte bij diverse grassoorten. Hoewel rooddraad begint met geelbruine plekjes, verandert dit in een later stadium naar een rode kleur op het grasblad. Net zoals andere schimmels komt rooddraad voor tijdens nat en vochtig weer. Tevens komt rooddraad voornamelijk voor in nieuwe gazons. Het gras en de wortels hebben zich namelijk dan vaak nog onvoldoende kunnen ontwikkelen. De bekendste oorzaak voor rooddraad is dan ook een tekort aan stikstof. Dit houdt in dat het gras te weinig voedingsstoffen binnen krijgt of heeft gekregen via de wortels, waarbij dus ook te weinig stikstof. Ook is een overschot aan mos en/of onkruid op het gras een veelvoorkomende oorzaak voor de schimmel rooddraad.
Rooddraad bestrijden
Wanneer u rooddraad in uw gras heeft opgemerkt, is het belangrijk om direct te starten met de bestrijding. Eerst is het belangrijk dat er voldoende zuurstof bij uw gazon kan komen. Verwijder daarom, indien nodig, mos, onkruid of ander overtollig maaisel van het gazon. Prik daarna met een riek gaten in de dorre of met rooddraad gevulde plekken. Dit noemen we ook wel het beluchten van het gazon. Nadat u het gazon heeft vrijgemaakt en heeft belucht, is het belangrijk om het gazon direct te bemesten met een bemesting met een hoge concentratie stikstof. De bemesting wordt door de beluchting beter en sneller opgenomen door het gazon.
Bemest het gras met behulp van ons onderhoudsschema gedurende seizoen. Zo’n 2 weken na de eerste bemestingsperiode zou rooddraad voor een groot deel verdwenen moeten zijn. Heeft het bestrijden van rooddraad niet het gewenste resultaat opgeleverd? Bemest na enkele weken nogmaals het gazon met een bemesting met een hoog stikstofgehalte.
Nog vragen over rooddraad of over andere grasziekte? Laat het ons weten!